Les obres de Sant Domènec de Puigcerdà deixen al descobert una tomba del segle XVI o XVII

Les obres de rehabilitació de l’església parroquial de Sant Domènec de Puigcerdà van deixar al descobert, ahir a la tarda, una tomba que podria tenir-hi enterrat un prior o un abat. La importància d’aquesta troballa és cabdal i pot ser determinant per escatir els orígens de les restes arqueològiques que aquests dies estan sortint a la llum, com a conseqüència del projecte de millora que ha iniciat la parròquia i el bisbat.

Segons fonts consultades, la orientació de la tomba en la qual està sepultades les restes –amb el cap del difunt orientat a l’absis- indicaria de forma contrastada que la persona que és enterrada tenia una rellevància dins de la comunitat eclesiàstica. “Podia ser un prior o qui sap si un abat. El que sembla segur és que no era un monjo o un sacerdot qualsevol, per dir-ho d’alguna manera”, han manifestat a De Cerdanya fonts consultades pròximes a l’equip d’arqueòlegs que treballen a l’interior de l’església. Aquestes restes han sortit a la llum perquè s’ha aixecat l’enllosat i s’ha rebaixat la superfície entre 40-50 centímetres.

Aquests últims dies, alguns dels tècnics que fins ara havien inspeccionat les restes dels murs i dels pilars que han anat apareixen a l’interior del monument, havien assegurat que les troballes no eren de transcendència i que possiblement el seu origen estava relacionat amb altres tipus de construccions, tenint en compte que a Sant Domènec hi ha hagut dependències militars i magatzems municipals en èpoques anteriors.

Però la tomba posa en entredit aquesta teoria. A més, la tomba (la qual no hem pogut fotografiar perquè no se’ns ha donat autorització), podria datar del segle XVI o XVII.

INSTÀNCIA D’ERC. És per aquesta raó que el regidor d’ERC a l’Ajuntament de Puigcerdà, Raimon Ribas, ja ha anunciat que dilluns presentarà una instància al consistori per demanar que s’aturi el projecte fins a tenir més clar si totes les restes aparegudes formen part de l’església originària de Sant Domènec de Puigcerdà, d’entre els anys 1290 i el 1310. De ser així, la necessitat i obligatorietat de mantenir i preservar les restes per la seva importància històrica i cultural fa variar el projecte inicial i alenteix el desenllaç del projecte. Algunes fonts apunten que hi ha ordres de continuar endavant amb les obres ja que el bisbat d’Urgell no estaria disposat a aquest retard. Aquest mitjà no ha pogut encara contrastar la versió del bisbat.

Ja durant l’execució de la primera fase de la rehabilitació van aparèixer pintures originàries de l’església de Sant Domènec. (Veure enllaç adjunt de Pirineus TV).

La segona fase de les obres de rehabilitació de Sant Domènec de Puigcerdà van començar fa uns 15 dies. Tenen un pressupost d’uns 240.000 euros que paga la parròquia amb els ajuts de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Puigcerdà. L’església actual es resultat de les obres realitzades el 1946 quan es va rehabilitar. En el segle XIX i XX, l’espai havia estat utilitzat d’escola, arxiu, biblioteca, caserna i magatzems municipals.

Exterior de l'església de Sant Domènec de Puigcerdà.

Exterior de l’església de Sant Domènec de Puigcerdà. (J.P)

Enllaços: http://www.pirineustv.cat/2014/10/pintures-esglesia-de-sant-domenec-de-puigcerda/

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s