Freixenet vol fer realitat el primer vi escumós de Cerdanya

Josep Bujan, l'enòleg director tècnic del projecte de Riu, acompanyat de Pere Bonet (Freixenet) i darrera, un dels germans Marginet.

Josep Bujan, l’enòleg director tècnic del projecte de Riu, acompanyat de Pere Bonet (Freixenet) i darrera, un dels germans Marginet. (J.P.)

La empresa Freixenet ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació el seu darrer projecte: la plantació de vinyes a Cerdanya. Poc més de tres hectàrees de vinyes, en els municipis de Riu de Cerdanya i Bellver de Cerdanya, a uns 1.200 metres d’altura, amb varietats com Parellada, Muscat de Frontinyac i Pinot Noir. És una aposta valenta de la multinacional espanyola que veu en aquesta iniciativa “una oportunitat per experimentar el repte que ofereix el canvi climàtic”, explica Josep Buján, l’enòleg i director tècnic d’aquest projecte. En aquest sentit, Freixenet ha portat a Cerdanya més de 12.000 ceps que estan distribuïts en unes 9 parcel·les del Tossal de Torrelles i repartits en desenes de feixes a les finques de la família Marginet, que són conegudes com “Les feixes d’en Balderic”, “Camí Galí”, “Les Costes” i el “Pla de la Serra”.

La presentació d’aquest matí ha reunit, en un acte a Riu de Cerdanya –que s’ha fet a peu de vinyes i posteriorment al Petit Hotel de Riu- els responsables del projecte, amb l’enòleg Josep Bujan, al capdavant, amb Sebastià Raventós, tècnic vitivinícola de Freixenet i altres membres de l’empresa, juntament als integrants de la família Marginet i un grup reduït de mitjans de comunicació.

El projecte de Freixenet és ambiciós. Porten invertits a Cerdanya més de 200.000 euros, en aquesta fase inicial. La idea és créixer i construir-hi, més endavant, les instal·lacions que siguin necessàries per al desenvolupament integral de la cava. Per començar, de la plantació actual es pretén fer la primera collita l’any 2017. Més endavant, fruït de la verema, la voluntat és crear el primer vi escumós de Cerdanya. “La nostra pretensió és una producció de només uns 2 quilos per cep, aconseguint una maduració de més grau”, afirma Sebastià Raventós. Aquest primer tram del projecte és experimental, com s’han encarregat de repetir els responsables de l’empresa. Ho demostra el fet que dues de les tres varietats que s’han plantat, Parellada i Muscat de Frontinyac, mai no havien estat introduïdes a la comarca.

Així, la verema a les vinyes de Riu i de Bellver poden representar unes 21.000 quilos de raïm de les quals, la producció posterior, podria ser d’unes 15.000 botelles de vi escumós, aproximadament. “El cultiu serà totalment ecològic. La nostra voluntat és que el projecte, en el qual estem totalment entusiasmats, sigui rendible, solidari amb el desenvolupament de Riu de Cerdanya i comarca i una forma de preservar el territori”, ha indicat Buján. Val a dir que actualment, les vinyes de Riu donen feina a unes sis persones i de cara l’any vinent ja es calcula que entre 12 i 15 persones estaran treballant en la plantació.

Els primers treballs es van iniciar ara fa més d’un any, netejant les parcel·les i condicionant-les per a la posterior plantació dels ceps. Les vinyes de les tres varietats de raïm van ser plantades entre els dies 10 i 26 de maig.

FAMÍLIA MARGINET DE RIU.- Una de les claus del projecte ha estat les facilitats que han posat en aquesta iniciativa la família Marginet de Riu de Cerdanya, propietaris de les terres. Els germans Josep, Esteve i Toni han estat protagonistes en l’acte de presentació. Els Marginet han coincidit en manifestar que “la recuperació de la vinya a Cerdanya pot deixar de ser testimonial per acabar sent un motor econòmic per a moltes famílies”.

A primers de segle passat es té constància de plantacions de vinyes a la comarca, sobretot a l’àrea de Ger, Isòvol i Bellver de Cerdanya, entre altres. La fil·loxera, però, va obligar a moltes famílies a canvi de conreus. En els últims anys hi ha hagut diferents intents i experiments al voltant de la recuperació de la vinya a Cerdanya. Actualment, hi ha projectes com ara les vinyes de Meranges, a 1700 metres d’altura, però amb resultats poc divulgats. També la plantació de Bolvir, de la qual n’és impulsor, Joaquim Gay de Montellà, de poca dimensió. Abans d’aquestes, hi ha una plantació experimental a Santa Llocaia.

Els germans Marginet (a la dreta), acompanyats dels responsables de Freixenet i periodistes. (J.P.)

Els germans Marginet (a la dreta), acompanyats dels responsables de Freixenet i periodistes. (J.P.)

Una panoràmica de les terres conreades de vinyes a Riu. (J.P.)

Una panoràmica de les terres conreades de vinyes a Riu. (J.P.)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s