“Desde luego” Manel; 25 anys i no convides?

Manel Figuera, responsable de l'oficina del Consorci de Normalització Lingüística. (J.P.)

Manel Figuera, responsable de l’oficina del Consorci de Normalització Lingüística. (J.P.)

Més enllà dels números, el fet és que mai no serà prou lloada la labor realitzada per molts dels filòlegs i professors del Consorci per a la Normalització Lingüística durant tots aquests anys. Bé. Parlo en general, és clar. Però, per posar un exemple, faré referència al servei que hi ha a Cerdanya que enguany celebra els 25 anys de funcionament. I al capdavant, des del primer dia, Manel Figuera.

Va ser l’any 1990 quan el servei es va posar en marxa a Puigcerdà, per a tota la comarca, i la valoració que es pot fer d’aquests 25 anys és molt bona. “No tinc cap dubte. La valoració és positiva. S’ha fet una gran feina, fins i tot quan els recursos no ens han permès ser més ambiciosos”, ha explicat el responsable de l’oficina comarcal del Consorci, Manel Figuera. En dades (les que tant ens agraden als periodistes), el servei ha acollit unes 5.000 persones en els més de 200 cursos que s’han impartit. Unes xifres que posen de manifest la rellevància del servei. Per ser exactes, el Consell Comarcal de Cerdanya va posar en funcionament el servei l’any 1990 i el Consorci va assumir-ne la gestió l’any 1992.

“Alumnes de diferents procedències i de diferents àmbits, però principalment castellanoparlants o francesos. Ens ambdós casos, bastant obvi”, diu Figuera. Però, també han passat molts sud-americans (bolivians, equatorians, argentins, xilens…), mexicans, ciutadans de l’Europa de l’Est, xinesos o indis, entre altres. I de diferents condicions socials. I amb inquietuds o necessitats diametralment oposades.

En el balanç d’aquests 25 anys, Figuera recorda multitud d’anècdotes i “moments molt divertits. Ha estat molt satisfactori, sobretot quan trobes antics alumnes teus al carrer que s’expressen en català amb tota normalitat. O quan saps que aquella persona ha pogut accedir a una feina gràcies a tenir el nivell de català que li exigien. I des del punt de vista personal, ha estat enriquidor. Jo també he après molt”, ha indicat Figuera. També hi ha hagut moments més complicats, sobretot en els primers anys del servei, quan fins i tot des d’alguna administració local de Cerdanya no s’acabava de valorar el caràcter positiu d’aquesta oferta educativa.

La convocatòria dels cursos de català a Cerdanya ha tingut sempre una molt bona resposta i en ocasions han estat més de 300 alumnes en un curs normal. En altres temps, a l’oficina hi havia hagut fins a 4 treballadors. Parlem de l’època en que els funcionaris necessitaven un mínim nivell de català per poder treballar a l’administració pública. Posar ordre, en aquest sentit, va requerir d’un esforç important.

PROJECTES DE FUTUR I CURSOS SEMI-PRESENCIALS.-

Figuera consulta la pàgina web del Consorci.

Figuera consulta la pàgina web del Consorci. (J.P.)

Els cursos (que poden ser presencials o semi-presencials –aquests es fan a través del parla.cat, des de fa uns 3 anys-) són de 45 hores lectives i normalment s’organitzen de setembre a desembre i de febrer a maig, de dilluns a dijous, depenent dels nivells.

En els projectes que Figuera té en cartera hi ha els cursos de tècniques de redacció o el de literatura creativa, tot aprofitant el Club de Lectura que funciona en aquests moments a la biblioteca Comtat de Cerdanya. “Els tinc planificats i preparats. Ja veus que no em falta motivació per poder-los tirar endavant. Si pogués, els oferiria aquest mateix any”, ha manifestat.

Mentrestant, el que és segur, és que aquest mes de setembre hi ha una nova convocatòria, per a cursos de diferents nivells, des del d’iniciació passant pel bàsic, elemental, intermedi o superior. Podeu consultar el web www.cpnl/xarxa/cnlmontserrat. O bé trucant al 972884884. Llameu-lo, si de cas.

ENLLAÇOS:

http://www.cpnl.cat/

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s