L’aportació cerdana a les jornades Via Lliure a la sostenibilitat de l’ANC

Acte, aquesta tarda a Bolvir. Jornades Energia a l'Estat Català. (J.P.)

Acte, aquesta tarda a Bolvir. Jornades Energia a l’Estat Català. (J.P.)

Bolvir acull aquest dissabte la primera jornada de la sostenibilitat de l’Assemblea Nacional Catalana que es celebra aquest cap de setmana a la Cerdanya. L’acte central s’ha desenvolupat, aquesta tarda, a l’Espai Ceretània, amb les jornades sobre l’energia a l’Estat Català. Hi ha participat Pep Puig i Monserrat Mata, ambdós coordinadors de les àrees d’ecologia, energia i entorn de l’ANC i Procés Constituent, respectivament. La jornada l’ha moderat Josep Maria Piguillem, enginyer industrial. Ell, conjuntament amb el ceretà i també enginyer industrial Josep Cordomí, han preparat un document de reflexions i propostes al voltant d’aquesta temàtica.

Entre totes les conclusions que s’han aportat al llarg del debat destaca una idea concreta, segons els ponents: en una Catalunya independent, que apostés per les energies renovables i on la societat s’impliqués en una autogestió de les infraestructures, l’energia podria ser més econòmica.

El treball de Cordomí i Piguillem subratlla la necessitat que la Generalitat tingui poder de decisió i disposi de la plena competència en aquest àmbit si es vol tornar a la societat la gestió d’aquests serveis, que ara són en mans privades. El document reflexiona sobre l’energia com a dret i destaca, precisament, que l’accés a l’energia és un dret fonamental. Diuen els dos tècnics que cal recuperar la participació de la societat en el model energètic, la defensa dels drets dels consumidors i l’eradicació de la pobresa energètica. El treball dels dos enginyers aposta per un model 100% basat en les energies renovables, sempre des del diàleg social, tècnic i polític. Aquestes fonts energètiques pròpies haurien de ser eficients i, tanmateix, utilitzades de forma responsable (estalvi).

Els actes de l’ANC a Cerdanya d’aquest cap de setmana continua aquesta nit amb una botifarrada i un concert on hi intervenen Brams, Blaumut i Bonobos. Demà, taula rodona a Puigcerdà amb Jordi Sánchez, Joan Tardà, Jordi Turull i un membre de la CUP.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s