L’Atles Toponímic de Catalunya Nord, 30 anys de recerca que es mereixen un premi

Un dels moments de la presentació de l'Atles Toponímic. (J.P.)

Un dels moments de la presentació de l’Atles Toponímic. (J.P.). A la portada, imatge de Joan Becat (A.C. – Tornaveu.cat).

En un acte celebrat ahir a Puigcerdà, a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya (http://goo.gl/zHYXoa), Joan Becat va presentar l’Atles Toponímic de Catalunya Nord davant de més de 60 persones. L’acte era promogut per Amics de Cerdanya, en col·laboració amb l’Arxiu, l’Escola Jordi Pere Cerdà i Catalans sense Fronteres.

L’Atles Toponímic de Catalunya Nord és una edició publicada aquest any, fruit de més de 30 anys de recerca i dedicació. El seu autor, Joan Becat, geògraf i professor de la Universitat de Perpinyà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (www.iec.cat), entre altres, ha recopilat els topònims de Catalunya Nord a través de llibres i de documents, i fent més de 750 entrevistes a diferents persones en el territori. La ingent obra d’aquest entusiasta de la toponímia -“la toponímia guarda història, guarda el seu significat. És una mina”, afirma- ha permès de recuperar els noms originals de corriols, senders, camins, fonts, nuclis, pobles i pujols, noms que afrancesats o mal traduïts, havien deixat d’escriure’s en català. O, senzillament, no eren recollits en cap atles oficial de França, per desconeixença. Avui, l’obra de Becat, reunit en aquest Atles, és un treball valuosíssim de micro-toponímia reconegut per l’Institut Geogràfic Francès. Gràcies a la tasca de Becat s’han recuperat més de 35.000 topònims, dels 55.000 que recull l’obra, que havien quedat sense oficialitat.

Vista general de la sala on es va fer la presentació, ahir, a l'Arxiu de Puigcerdà. (J.P.)

Vista general de la sala on es va fer la presentació, ahir, a l’Arxiu de Puigcerdà. (J.P.)

Al final de la intervenció, llargament aplaudida, el president d’Amics de Cerdanya, Joan Muntané, va avançar que l’entitat cerdana proposarà a Òmnium Cultural que Becat sigui distingit amb el pròxim Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, en reconeixement a la labor duta a terme aquests anys. Aquesta proposta, que ha de ser ratificada per la junta, serà tramesa formalment a Òmnium Cultural en les properes setmanes.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s