Compra’t una polsera RabdoCors, de manufactura cerdana; internacionalment solidària

Imatge dels roll-ups en la campanya que comença aquest dissabte 22 d'agost.

Imatge dels roll-ups en la campanya que comença aquest dissabte 22 d’agost.

Les RabdoCors són unes polseres solidàries que han dissenyat i manufacturen unes mares de Puigcerdà en un projecte d’abast mundial. Una iniciativa que neix a Cerdanya, de referent internacional. Els diners que s’obtenen amb la venda d’aquestes polseres van destinats a la investigació del càncer rabdomiosarcoma, el càncer del desenvolupament. Els fons obtinguts són donats a l’hospital Sant Joan de Déu, que és qui porta la recerca de l’origen, les causes i el tractament d’aquesta malaltia minoritària. I aquest projecte està canalitzat a través de l’Associació contra el Rabdomiosarcoma, fundada el mes de juny pels pares de la Cristina Casanovas Abella, la nena que ens va deixar amb 9 anys el mes de març de 2015.

El projecte ha agafat volada amb molt poc temps. De tal forma que aquest dissabte, durant tot el dia, l’Associació i les mares voluntàries que han tingut la pensada en aquestes polseres, seran presents a la plaça dels Herois de Puigcerdà. Si voleu més informació, es pot consultar la pàgina web www.curerhabdo.org o bé el facebook (Asociación contra el Rabdomiosarcoma).

Algunes de les polseres, enllestides per vendre. (J.P.)

Algunes de les polseres, enllestides per vendre. (J.P.)

Les polseres es vendran a la plaça i, de fet, ja es venen a alguns establiments de la capital i de Bellver de Cerdanya. Les trobeu a Pastisseria Cerdanya, Perruqueria Bego, Estació Armenoil i Centre de Massatges Terapèutics Sarka, a Puigcerdà, i Carnissseria Cal Bieló, de Bellver. Però necessiten més punts de venda. I necessiten més voluntaris -el grup actual està format per 14 mares i els fills, alguns nens del mateix curs que la Cristina- per a fer les polseres solidàries RabdoCors.

El cas és que la participació en la recaptació de fons s’estén com una gota d’oli; aquesta mateixa setmana hi ha qui ha creat unes galetes solidàries amb la mateixa finalitat (veure el facebook). L’Ajuntament de Puigcerdà, per la seva banda, després d’una reunió mantinguda amb l’alcalde Albert Piñeira, s’ha compromès a donar els diners que es recaptin en les inscripcions de la propera cursa de Sant Silvestre, el 31 de desembre. Ho expliquen la Laura i el Joan Manuel, el pares de la Cristina. I, finalment, també hi ha punts amb guardioles on es poden fer donacions. Al respecte, l’Associació té un compte corrent ho es poden fer donacions particulars: La Caixa – 2100 0054 0302 0052 2664

Aquesta història de solidaritat té un origen desgraciat, com heu pogut llegir en el primer paràgraf; la pèrdua de la Cristina. Van diagnosticar-li aquesta malaltia amb 7 anys. És una malaltia minoritària. A l’Estat només se’n detecten uns 40 casos a l’any amb un nivell de mortalitat del 80%. El tractament inicial fet a l’hospital de Sant Joan de Déu semblava que havia resultat satisfactori però el brot secundari de la malaltia va ser determinant. Van visitar especialistes dels Estats Units, de França, d’Itàlia, però la resposta era la mateixa; no hi havia tractament possible. El cas de la Cristina no ha estat l’únic a Cerdanya; aquesta setmana s’ha conegut la pèrdua de Sergi Pous, de Llívia, per la mateixa malaltia.

La galeta solidària que han creat per aquesta iniciativa.

La galeta solidària que han creat per aquesta iniciativa.

Investigació aturada en el 2005

La investigació i la recerca sobre el càncer de rabdomiosarcoma va quedar aturada l’any 2005. Essent una malaltia tant minoritària i poc rendible per a les empreses farmacèutiques, es van suprimir els esforços econòmics, tècnics i humans en aquest sentit.

Ara, els pares de la Cristina, a través de l’associació, han aconseguit impulsar un projecte en la investigació d’aquest càncer. És un projecte en el qual ja hi treballa l’hospital de Sant Joan de Déu. Costa 200.000 euros i té una durada de 4 anys. L’aportació anual de 50.000 euros ha de sortir de l’entitat que preveu obtenir-los amb l’ajut i la col·laboració de tots, la venda de polseres i la resta de les iniciatives que han de venir i vindran. “No volem que ningú més torni a passar per això. És aquesta la raó que ens motiva”, explica el matrimoni Casanovas Abella.

L’Hospital de Sant Joan de Déu ha acceptat el repte i ja hi ha una persona contractada que està portant a terme la investigació en aquest camp. Aquest treball pot convertir el centre mèdic en un referent mundial.

Polseres cerdanes creades per les mares d’un curs de la Vedruna

La Cristina era alumne de tercer de primària de l’escola Vedruna de Puigcerdà. Les mares de la resta dels nens d’aquesta classe van decidir aportar-hi el seu granet de sorra i sabent de les iniciatives dels pares de la Cristina, amb la fundació de l’associació, van decidir donar-los un cop de mà amb el disseny i manufactura de les polseres. Durant dos dies van fer un taller al centre CAT de Puigcerdà. I ara, amb el curset fet, les mares voluntàries realitzen aquestes polseres cadascuna a casa seva.

El matrimoni Casanovas Abella, que han impulsat l’associació, reconeixen que en poc temps hi ha hagut molta solidaritat per part de molta gent que han fet donacions en el compte corrent. “O l’escola del Sagrat Cor de Sarrià que va fer donació d’una activitat escolar reunint més de 3.000 euros”, expliquen. Però el matrimoni, més enllà de l’activitat d’aquestes últimes setmanes, està agraït a l’equip mèdic i sanitari de l’Hospital de Sant Joan de Déu pel tracte rebut i agraït pel suport que han rebut aquests mesos a la Cerdanya.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s