Puigcerdà ha de pagar 1,4 milions d’indemnització a Bon Preu per les obres aturades a la Closa de l’Àngel

Projecte aturat a la Closa de l'Àngel a Puigcerdà. (J.P.)

Projecte aturat a la Closa de l’Àngel a Puigcerdà. (J.P.)

L’Ajuntament de Puigcerdà ha estat condemnat a pagar més de 1.4 milions d’euros a l’empresa Bon Preu en concepte d’indemnització per la paralització de les obres de la superfície comercial i benzinera a la Closa de l’Angel de Puigcerdà. Les obres van ser aturades arran d’una sentència de l’any 2009 i ratificada el 2012, després de diferents recursos.

El grup d’alimentació amb seu a Osona va considerar, posteriorment, que l’ajuntament de la capital de la Cerdanya era el responsable d’aquesta aturada “pel mal funcionament del servei públic” i va demanar danys i perjudicis, tot presentant una demanda l’any 2013. Contra la sentència actual de juny de 2015 (número 273/2015) del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona, notificada ara farà uns dos mesos, hi havia la possibilitat de presentar un recurs ordinari d’apel·lació, fet que s’ha produït segons ha confirmat aquesta divendres a DCerdanya, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira.

L’històric més recent de la sentència actual

El dia 9 de maig de 2014, Bon Preu i Gesdip SAU (societat patrimonial de Bon Preu) van recórrer la petició de l’ajuntament de Puigcerdà de desestimació de la reclamació de responsabilitat patrimonial. El 12 de novembre de 2014, un cop relatats els fets i estudiat el fonament jurídic es reconeixia a les entitats demandants el dret a rebre la indemnització com a conseqüència dels danys i perjudicis i es condemnava l’ajuntament al seu pagament. La quantitat de més d’1,4 milions d’euros és el resultat de la suma de: 120.202,40 euros per la quantitat pagada a Gesdip en compliment del pactat en el conveni urbanístic; 23.090,69 euros per l’import de taxes i impostos per atorgar les llicències d’obres i ambientals per la construcció de l’establiment comercial; 2.690 euros per l’import de les taxes i els impostos per la construcció de la benzinera; 1.160.490,90 euros per les despeses d’obra civil executades fins a la paralització de les obres, més els honoraris satisfets per la redacció dels projectes constructius i la direcció d’obres i, 108.841,31 per l’enderroc de les obres fetes i que van quedar inutilitzades per l’anulació del planejament urbanístic, més els interessos legals.

En data de 17 de desembre de 2014, l’ajuntament de Puigcerdà contestava que s’oposava a les pretensions de Bon Preu i després de fonamentar la seva postura, suplicava la desestimació íntegre del recurs. Aquest mes de gener de 2015, el Jutjat del Contenciós Administratiu número 3 de Girona té per rebuda la petició en la qual es fixa la quantia pel procediment en 1.415.315,77 euros. El dia 10 de març de 2015 el cas queda vist per a sentència, la qual cosa s’ha produït aquest mes de juny que, com hem dit, condemna l’Ajuntament de Puigcerdà a pagar més de 1,4 milions d’euros al grup d’alimentació amb seu a Les Masies de Voltregà, sense tenir en compte les costes que se’n derivin ni les despeses jurídiques del cas.

Tot comença l’any 2002

L’inici d’aquest cas es remunta a l’any 2002, quan les entitats Bon Preu, Gesdip i Ajuntament de Puigcerdà acorden un conveni de modificació de les condicions urbanístiques de la parcel·la 4 del pla parcial de la Closa de l’Àngel. Aquest conveni permetia obtenir més metres en planta baixa sense augmentar l’edificabilitat i substituïa parcialment el règim d’usos per facilitar l’activitat comercial o de restauració, tant a la planta baixa com a la superior, així com la posada en servei d’una benzinera. En aquest cas, hi havia el compromís de l’ajuntament de promoure una modificació puntual del pla parcial i per part de Gesdip, col·laborar econòmicament en la construcció de l’accés al centre de Puigcerdà, mitjançant ascensor i accessos (ascensor inclinat al barri de l’Estació). És en època de l’alcalde Joan Carretero (ERC).

Però la modificació del pla parcial va quedar aturat per uns recursos presentats per l’advocat Tomás Lamarca. La justícia va aturar el procés urbanístic i va declarar la nul·litat de la modificació. S’anul·laren, igualment, les llicències atorgades per la instal·lació de l’establiment comercial. Això va ser públic amb la sentència de 31 de març de 2009. Joan Planella (ERC) és l’alcalde de Puigcerdà. Després de recursos, la modificació de pla parcial va quedar anul·lada el 13 d’abril de 2012. El text diu: “anul·lar i deixar sense efecte el decret d’alcaldia amb data 2 d’octubre de 2003 pel que s’atorgava a l’empresa Bon Preu SA llicència ambiental i d’obres per a la construcció i adequació d’un edifici comercial d’autoservei al carrer Pic Peric, parcel·la 4, del pla parcial la Closa de l’Àngel del terme municipal de Puigcerdà”. Aquest any, l’alcalde de Puigcerdà era Albert Piñeira (CiU).

A l’ajuntament se l’informa d’aquesta sentència el 19 d’abril de 2012 i és l’11 d’abril de 2013 que l’empresa Bon Preu inicia el seu procés de reclamació de danys i perjudicis i que el Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Girona ha resolt ara, a favor dels demandants.

Bon Preu (www.bonpreu.cat) és una empresa d’alimentació catalana amb més de 150 establiments arreu de Catalunya que dóna feina a més de 4.000 treballadors. L’any 2011 va tenir uns ingressos de gairebé 700 milions d’euros.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s