Cerdanya anuncia en la seva Diada que portarà a Europa el projecte Rando Pirineus

L'alcalde de Saillagouse i amfitrió de la Diada de Cerdanya. (J.P.)

L’alcalde de Saillagouse i amfitrió de la Diada de Cerdanya. (J.P.)

La localitat de Saillagouse (Sallagosa) acull, aquest cap de setmana, la 33a edició de la Diada de Cerdanya. Aquesta tarda, dissabte 12 de setembre, en un acte obert al públic, a la sala Jordi Pere Cerdà, els representants polítics assistents i el públic en general han assistit a la presentació del Programa Europeu de Cooperació Transfronterera (POCTEFA) que subvenciona projectes entre territoris fronterers (Espanya, França i Andorra), amb un pressupost de 189 milions d’euros d’ajuts pels propers 6 anys (2014-2020). La presentació ha anat a càrrec del tècnic Florent Martiche del Conseil Départemental Pyrénées Orientals (http://www.ledepartement66.fr). Els projectes subvencionats, de caràcter públic o impulsats per associacions, estan finançats fins a un màxim del 65% i poden ser d’una inversió límit de 10 milions d’euros. La nova convocatòria del POCTEFA serà presentada a Saragossa el dia 29 i els projectes poden ser lliurats del dia 10 de setembre fins el 10 de novembre.

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner. (J.P.)

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner. (J.P.)

En aquest context, i aprofitant l’escenari, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya (http://www.cerdanya.cat), Ramon Moliner, acompanyat de l’alcalde de Saillagouse (http://www.saillagouse.fr), Georges Armengol, han fet públic l’interès de la Cerdanya de tornar a demanar ajuts pel projecte Rando Pirineus. Aquesta iniciativa va ser presentada en l’anterior convocatòria (en la mateixa que la Cerdanya va obtenir ajuts per a fer l’Hospital Tranfronterer i l’Escorxador Comarcal). La idea va quedar en el calaix i ara, amb la nova convocatòria dels ajuts, la comarca treu la pols al projecte, que ha estat millorat i ampliat. El nou Rando Pirineus aplega un territori vast i on s’impliquen diferents administracions i organismes.

En el Rando Pirineus s’hi veuen beneficiades les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa, Ripollès, Cerdanya, alt Urgell i Andorra. De fet, ja s’han celebrat les primeres reunions i en breu hi haurà una sessió de treball conjunta per a concretar el projecte. Rando Pirineus és un programa de rutes de senderisme en el territori, complet i molt ambiciós. El creixent interès d’aquesta activitat fa defensable el projecte que pot ser un important potencial turístic i una font de riquesa per a les empreses de l’entorn. El projecte Rando Pirineus “té com a objectiu crear una xarxa coherent de rutes de senderisme” i fer que aquests senders siguin “accessibles per als qui vagin a peu, en cavalls, bicicletes i fins i tot, per a persones amb discapacitat”. La inversió prevista en l’anterior projecte Rando Pirineus estava valorada en 1,5 milions d’euros.

Aquesta iniciativa, i alguna més que han avançat els responsables de la trobada cerdana d’aquest dissabte (com ara la proposta de crear un forfet conjunt pels visitants que vulguin visitar els 24 museus existents a la comarca), serà analitzada i debatuda en la Assemblea General d’Ajuntaments de Cerdanya que es farà demà diumenge, dia 13 de setembre.

A l’acte d’aquest dissabte hi han assistit diferents alcaldes de la zona i altres representants municipals. L’alcalde i amfitrió de la Diada de Cerdanya, Georges Armengol, ha manifestat que la coincidència de la celebració comarcal amb els terminis de les noves convocatòries d’ajuts d’Europa “farà que la sessió de demà sigui molt atractiva i interessant”.

Per la seva banda, el president de l’Institut d’Estudis Ceretans, Tomàs Torrent, ha coincidit en destacar el nivell i l’interès de la trobada d’aquesta edició però ha volgut posar de manifest que la Diada necessita més difusió i l’impuls de noves iniciatives que facin atractiva la jornada pensant en les joves generacions. En aquest sentit, Torrent ha fet esment de diferents projectes que per a poder-los tirar endavant “ens calen més mans a l’entitat”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s