ESPECIAL ELECCIONS. Isern (UDC): “Jo vull una Catalunya millor (…) per la via del diàleg”

Isern, fotografiat aquest cap de setmana, a tocar de Ger. (J.P.)

El cerdà Fèlix Isern, candidat d’Unió. (J.P.)

El cerdà Fèlix Isern és candidat d’aquestes eleccions per Unió Democràtica de Catalunya (UDC). És membre de la llista per la demarcació de Girona i ocupa el lloc número 14. I, irònic, afirma, “amb possibilitats de sortir elegit”. Té 60 anys i és de Ger. És aparellador i és propietari d’una empresa de construcció. Ha estat regidor de l’ajuntament de Ger durant 16 anys, per CiU. Ja fa uns anys va canviar CDC per UDC. Ha estat conseller comarcal. De fet, a l’època de Josep Tajà com a president del consell, va ser cap de gabinet. Més enllà de la política i de la professió, Isern ha estat fundador de Ràdio Pirineus i president del Club de Futbol Puigcerdà.

Pregunta.- Deu ser la primera vegada que Vostè participa en uns comicis catalans, tot i la llarga experiència en la política local i comarcal d’anys enrere. Il·lusionat? Què hi pot aportar?

Resposta.- És cert que mai no havia participat en unes eleccions al Parlament. És evident que ocupant el número 14 de la llista les possibilitats de sortir elegit deixen de ser-ho, oi. Però, malgrat la realitat, la il·lusió i les ganes de participar hi són. Ja vam fer a Cerdanya un acte de presentació del candidat, durant la precampanya. Aquestes són unes eleccions molt importants, cabdals. No acabo de veure clar que passarà el 28-S. Estem en una situació molt complexa. Jo sóc dels qui va participar en el 9-N i el meu vot va ser “Sí-Sí”. Jo no m’amago. No tinc perquè. Però dit això, no estic convençut que el camí que alguns ens proposen sigui el millor. S’ha embolicat massa la situació en general. Per una banda, els qui ens porten o ens volen portar a la independència per la via de la DUI (Declaració Unilateral d’Independència). Per un altre costat, els que no mouen fitxa. Miri. Jo crec en la política. Jo crec en el diàleg, la constància en el treball. Jo crec que s’han de fer les coses seguint les lleis. I si aquestes no ens representen, modificar-les.

P.- El cas és que Catalunya està en una situació asfixiant, no? Com s’arregla?

R.- Jo vull, lògic, una Catalunya millor. És bastant obvi que des de l’Estat s’està escanyant el país i que les retallades en diferents àmbits són producte d’un mal encaix. El finançament, totalment insuficient. Tot això no es pot negar. Però, la fórmula per a resoldre aquest escenari no passa per trencar la relació de forma unilateral. No ho veig així.

P.- Com ho faria?

R.- Ja li ho he dit. Per la via del diàleg. Per la via de l’acord.

P.- Dóna la sensació que no estan per diàlegs…

R.- Bé. No he estat en la primera línia de la gestió política en les converses Estat i govern català. Però, podríem estar d’acord en la imatge d’un govern estatal inamovible, intransigent i poc donat a converses sobre la situació de Catalunya en els últims anys. Ara, no obstant, aquestes últimes setmanes, diria que s’adonen de l’error i ja hi ha qui es posiciona en el marc d’un diàleg necessari per trobar una solució. I el diàleg és el que em sembla més escaient.

P.- On els veu aquests canvis?

R.- Avui mateix (l’entrevista es va fer divendres dia 18 de setembre), amb les declaracions del Cercle d’Empresaris que reclama un diàleg per a buscar acords en diferents àmbits. Potser un xic tard, no sé. Però el canvi s’està produint. Crec que cal que s’imposi el seny. Impulsar projectes fora del marc de legalitat vigent ens porta a un escenari desconegut.

P.- Si ho centrem en la Cerdanya, la Catalunya independent podria ser-nos beneficiós?

R.- Està clar que hi ha diferents aspectes que hi sortiríem guanyant, com ara la divisió territorial comarcal o les qüestions transfrontereres i les comunicacions. Penso que això seria així; no hi ha dubte. Però potser aquests guanys també es podrien obtenir en un Estat més flexible i fruit d’aquest diàleg que defenso. M’agrada la idea d’una Catalunya independent, però no des de la ruptura o des de la unilateralitat.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s