La Fira de Puigcerdà es prepara per una nova edició

El cartell d'aquesta edició de la fira.

El cartell d’aquesta edició de la fira. A la portada, fotografia d’Emili Giménez, pel diari Ara.

La Fira de Puigcerdà tindrà en la mostra d’aquest any menys caps de bestiar en relació l’any anterior. Uns 900 cavalls seran exposats a la Fira en els prop de 200 corrals que els organitzadors distribueixen a l’espai firal, a la zona final del polígon industrial del sector de l’Estació. La disminució de caps de bestiar no farà perdre l’espectacularitat de la mostra que atrau milers de persones vingudes d’arreu. La Fira de cavalls de Puigcerdà és considerada, en seu sector, una de les més importants d’Europa.

El president de l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, Pere Tor, explica que el lleuger descens de caps de bestiar d’aquests últims anys és degut al nul rendiment econòmic que els ramaders obtenen per la cria del cavall. I, a més, amb les normatives europees i la traçabilitat recomanada, els ramaders es veuen en l’obligació de mantenir llibres de registre i col·locar els corresponents xips identificatius del bestiar. “Més gestió. Més feina. Més despeses. I tot plegat, per no treure’n cap benefici. Des de fa anys que el preu del cavall ha anat de menys. Molts dels qui tenim cavalls ho fem, senzillament, per tradició, perquè ens agrada. Però entenc, perfectament, que alguns ramaders deixin de tenir cavalls perquè al final tot són maldecaps i el rendiment nul”, explica Tor.

Pel que fa la venda de cavalls, el mercat de València continua sent el principal comprador dels sementals equins. El poltre o els pollins es queden a Catalunya, en explotacions d’engreix, que posteriorment exporten aquest bestiar a Itàlia, on existeix una tradició més arrelada en el consum de carn de cavall.

VÍDEO: https://www.youtube.com/watch?v=p5UJErfIIpA

El programa de la Fira de Puigcerdà comença dissabte amb el concurs, a partir de les 11 del matí. Es fa concurs de terçones, eugues amb pollí, terçons, quartons, sementals i la millor ramaderia de Cerdanya en dues categories diferents. Després del concurs de cada secció, es fa el lliurament del corresponents premis. Diumenge, dia de fira de bestiar.

La fira de Puigcerdà l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà i l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya amb el suport de la Caixa, el Consell Comarcal de la Cerdanya, la Diputació de Girona i l’Institut de Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran. La mostra té compta amb altres entitats com a col·laboradores, com ara la Unió de Pagesos, JARC, Estació de Servei Bertran, Pirineu Gestió Agrària, Hotel Tèrminus, Xerill i Jardineria Isidre i Xavier Chia.

Documentació:

http://www.puigcerda.cat/gaudeix/festes-fires/fires-de-puigcerda

http://agenda.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=19&consulta=MiU0KzAlNStUNS0l&codi=69851&ordre=2

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s