Ja és a la venda el Calendari Cerdà del 2016

 

muntaner-calendari cerdà-baix

Joan Muntaner sosté un exemplar del Calendari Cerdà / Jordi Pardinilla

Ja és a la venda el Calendari Cerdà, una publicació anual que editen les entitats Amics de Cerdanya i l’Institut d’Estudis Ceretans, segons una idea original de l’historiador local Joan Pous. El calendari té dues parts ben diferenciades; recull el santoral i les diades tradicionals de les localitats de Cerdanya i, d’altra banda, dedica cada any un espai a una temàtica en concret. En l’edició del 2016 el calendari parla dels Jocs de la Mainada i recull diferents entreteniments dels infants i parla de jocs actualment en desús com “la gata o a voltrics” “a peça, a cartrons o al quitx” o “paquetaires i carrabiners”.

El president d’Amics de Cerdanya, Joan Muntaner, recorda que aquest és la 36ena edició del calendari, que va sortir a la venda per primera vegada l’any 1980. “Els diners que s’obtenen amb la venda del calendari es dediquen a diferents activitats culturals de la comarca”, ha explicat Muntaner. Per aquesta edició s’han imprès 1.200 exemplars que es poden trobar a les llibreries de la comarca i que molt probablement s’esgotaran, com ha passat amb les anteriors edicions.

El calendari és un compendi de tradicions, festes, mercats i dites populars de la comarca. També destaca fets i aniversaris, com ara, per exemple, el naixement del metge puigcerdanenc Francesc Piguillem (precursor de la vacuna antivariolosa), un mes de gener de 1771.

Les il·lustracions del calendari han estat fetes per Narcís Coderch, amb la coordinació de Joan Muntaner i textos de Joan Pous i Salvador Vigo. La correcció lingüística ha anat a càrrec de Manel Figuera.

El Calendari Cerdà és agermanat amb el Calendari dels Brillants (Benissa, a la Marina Alta), el Calendari de Porreres (Mallorca) i el Calendari Terra Nostra (Codalet, al Conflent).

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s