Exitosa iniciativa d’una família cerdana en pro de la investigació del càncer rabdomiosarcoma

rabdomio sacorma

Moment del lliurament del xec a Sant Joan de Déu. (D’esquerra a dreta) Glòria García, responsable de grans donants de l’obra social de Sant Joan de Déu; el matrimoni Abella i Casanovas; el doctor Andrés Morales, oncòleg pediàtric, i el doctor Jaume Mora, cap de laboratori i oncologia.

Fa només una setmana que el matrimoni cerdà Casanovas Abella aconseguia donar a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona un primer xec de 50.000 euros per a la investigació del càncer Rabdomiosarcoma, el càncer del desenvolupament. Són els diners aconseguits mitjançant diferents iniciatives solidàries que s’han realitzat en els últims sis mesos a Puigcerdà, Arenys de Mar i Barcelona, i obtinguts també per donacions privades. L’èxit de la iniciativa d’aquests pares, que van perdre una filla de 9 anys afectada per aquesta malaltia, va més enllà encara; han aconseguit la implicació d’una coneguda fundació esportiva catalana que ha fet donació de 200.000 euros en 4 anys que serviran per a la investigació d’aquesta malaltia molt minoritària.

El projecte solidari s’ha canalitzat aquests mesos a través de l’Associació contra el Rabdomiosarcoma, fundada el mes de juny pels pares de la Cristina Casanovas Abella, que va morir el mes de setembre de 2013. Una de les primeres accions realitzades, i que es manté, va ser la confecció de les polseres RabdoCors. Les polseres les fan un seguit de mares dels fills que estaven en el mateix curs que la Cristina, que era alumne de tercer de primària de l’escola Vedruna de Puigcerdà. Ara han ampliat el catàleg i venen polseres, coixinets, galetes i arracades, entre altres. Aquests productes es troben a la venda en diferents establiments de Cerdanya i també d’altres punts de Catalunya.

A la causa també s’hi ha afegit iniciatives esportives en els últims mesos que donaven els fons recaptats a l’associació. Sense anar més lluny, aquest dissabte dia 2 de gener, la cursa de Sant Silvestre de Puigcerdà ha donat els diners de les inscripcions. I el conegut nedador puigcerdanenc, Pep Vivas i Elias, farà la travessa del Canal de la Mànega l’any 2017 i vendrà les seves braçades per donar els diners recaptats al projecte d’investigació.

El càncer Rabdomiosarcoma és una malaltia minoritària. A l’Estat només se’n detecten uns 40 casos a l’any amb un nivell de mortalitat del 80%. La investigació i la recerca sobre el càncer de rabdomiosarcoma va quedar aturada l’any 2005. Essent una malaltia tant minoritària i poc rendible per a les empreses farmacèutiques, es van suprimir els esforços econòmics, tècnics i humans en aquest sentit.

Ara, els pares de la Cristina, a través de l’associació, han aconseguit impulsar la investigació d’aquest càncer. És un projecte en el qual ja hi treballa l’hospital de Sant Joan de Déu. Costa 200.000 euros i té una durada de 4 anys, pel que fa la investigació. Pels assajos clínics són necessaris altres 200.000 euros, 50.000 dels quals han estat donats fa pocs dies. L’Hospital de Sant Joan de Déu ha acceptat el repte i ja hi ha una persona contractada que està portant a terme la investigació en aquest camp. Aquest treball pot convertir el centre mèdic en un referent mundial.

“No volem que ningú més torni a passar per la situació que hem viscut. És aquesta la raó que ens motiva”, explica el matrimoni Casanovas Abella. La parella ha reconegut la seva “satisfacció” per la resposta obtinguda i ha aprofitat el moment per agrair a tothom, especialment a les mares voluntàries, l’acció solidària d’aquests mesos.

El primer objectiu s’ha complert i l’activitat de l’associació continua per recaptar els altres 150.000 euros que encara fan falta. Per a més informació, es pot consultar la pàgina web www.curerhabdo.org o bé el facebook (Asociación contra el Rabdomiosarcoma). Al respecte, l’Associació té un compte corrent ho es poden fer donacions particulars: La Caixa – 2100 0054 0302 0052 2664

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s