L’Ajuntament de Lles de Cerdanya, víctima d’un ciberatac

Andreu Grau, alcalde de Lles

L’alcalde de Lles de Cerdanya, Andreu Grau – Foto:Dcerdanya/Jordi Pardinilla

Els ordinadors de l’Ajuntament de Lles de Cerdanya han quedat inutilitzats per un virus informàtic, segons ha denunciat, aquest dijous, l’alcalde de la localitat, Andreu Grau. Els fets es van conèixer dilluns i una empresa especialitzada està treballant per determinar l’origen del bloqueig dels equips informàtics. Els hackers, segons s’ha sabut, reclamen a l’Ajuntament el pagament de bitcoins per tal de desbloquejar el sistema informàtic, que permetria al consistori cerdà accedir a les seves dades.

“Això va passar dilluns. Vam arribar a l’Ajuntament i ja no funcionaven els ordinadors. Hi han accedit des del servidor. L’empresa que ens porta el manteniment ens va alertar que els hackers exigeixen el pagament de bitcoins”, afirma Grau.

Els pirates informàtics reclamen més bitcoins quan més temps passi. Així, en les primeres 30 hores, l’exigència era d’1 bitcoin. Però amb el pas de les hores, l’import va en augment fins a un màxim de 72 hores i un total de 6 bitcoins. El bitcoin és la moneda electrònica i alternativa més utilitzada. El canvi actual és de 2104 euros per bitcoin.

Ajuntament de Lles de Cerdanya

Façana de l’Ajuntament de Lles – Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Grau ha explicat que un cop es va comprovar que els equips informàtics estaven infectats per aquest virus es va posar, aquest dimecres, la corresponen denúncia als Mossos d’Esquadra “que ja ho estan investigant”. “En el nostre cas, feia poc més d’un any que no teníem fetes les còpies de seguretat. Si no ho podem recuperar, serà un contratemps important”, ha dit Grau. “Ens han recomanat no pagar-ho. Jo, a títol individual, he passat la informació als del meu partit i als del Consell. I des de l’Ajuntament també ho hem fet saber als secretaris municipals de la comarca”.

“Està clar que això ens genera un important maldecap. Ens sembla interessant fer-ho públic per tal que els ajuntaments no badin i facin les còpies de seguretat dels seus arxius. Per petites que siguin les administracions i les empreses, val la pena pensar en fer còpies perquè el problema del bloqueig informàtic és molt més greu del què un es pot imaginar. És com si haguéssim patit un incendi”, ha explicat a DCerdanya, el president municipal de Lles.

Els principals consells que donen els especialistes informàtics, per evitar ser víctima d’un ciberatac, és tenir el sistema operatiu actualitzat, no obrir arxius de remitents desconeguts i evitar les pàgines no segures.

Recentment, l’Ajuntament de Rialp també va haver de denunciar als Mossos d’Esquadra que la informació dels ordinadors del seu ajuntament va quedar segrestada per un virus informàtic. En aquest cas, el virus va arribar als ordinadors mitjançant un correu electrònic fraudulent titulat “Factura Carmen”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s