Els Mossos d’Esquadra recomanen a empreses i a particulars denunciar els ciberatacs

comissaria puigcerdà

Façana de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Puigcerdà, a la Cerdanya. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Els Mossos d’Esquadra recomanen a les empreses i als particulars denunciar els ciberatacs dels quals puguin ser víctimes per tal de poder investigar els procediments i l’origen del virus. “El cas de l’Ajuntament de Lles de Cerdanya és l’únic que ho ha denunciat. Però tenim constància que hi ha hagut empreses a la Cerdanya que s’han vist en situacions similars, tot i que no ho hagin notificat”, ha explicat el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra a la Cerdanya, Josep Anton Rodríguez.

L’Ajuntament de Lles té la informació municipal segrestada, des d’aquest passat dilluns dia 10 de juliol, per uns hackers que reclamen el pagament de bitcoins per desbloquejar el sistema informàtic. Davant d’aquest cas, els Mossos d’Esquadra a la Cerdanya van alertar d’aquesta incidència a la resta dels ajuntaments de la comarca.

Els consells dels Mossos d’Esquadra és fer còpies de seguretat, disposar de bons antivirus, no obrir correus electrònics de dubtosa procedència i tampoc no clicar en els enllaços que adjunten. La policia catalana creu que és important que els afectats pels ciberatacs no paguin el rescat que sol·liciten els pirates informàtics “ja que no hi ha cap seguretat que l’afectat recuperi la informació”, ha dit Rodríguez.

L’Ajuntament de Lles, impotent

La documentació de l’Ajuntament de Lles de Cerdanya han quedat bloquejada per un virus informàtic, segons va avançar a DCerdanya, aquest passat dijous, l’alcalde de la localitat, Andreu Grau. El fet afecta aquesta administració local des del passat dilluns dia 10 de juliol i una empresa especialitzada està treballant per determinar l’origen del bloqueig dels equips informàtics. Els hackers, segons s’ha sabut, reclamen a l’Ajuntament el pagament de bitcoins -que, al canvi en euros, representaria uns 12.000 euros- per tal de desbloquejar el sistema informàtic, que permetria al consistori cerdà accedir a les seves dades. L’alcalde va denunciar el cas davant els Mossos d’Esquadra, dimecres passat.

La Generalitat impulsa l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Fa pocs dies, el Parlament de Catalunya va aprovar la creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, un organisme públic que substituirà la Fundació Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) que fins ara es dedicava únicament al foment de la seguretat en l’àmbit de les tecnologies. Els darrers ciberatacs massius han posat de manifest la importància de tenir unes mesures que garanteixin la seguretat dels ciutadans i els actors davant les amenaces del crim a la xarxa.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s