“30 cabres”, la formatgeria d’Éller que guarda una lliçó de vida

“30 cabres” és el nom de la formatgeria que la Sara i el Miquel Àngel projecten a Cal Miquel del nucli d’Éller, en el terme municipal de Bellver de Cerdanya, a gairebé 1.500 metres d’altura. Aquests joves, barcelonins, coneixedors de la Cerdanya des de petits -tenien casa a Urús i, posteriorment, ja com a parella, a Baltarga- van instal·lar-se a Éller, ara farà uns quatre anys, amb la voluntat de tirar endavant aquesta iniciativa que representa un canvi de vida radical per a ells. Això té una història.

30cabres02web

La Sara i el Miquel Àngel, en una de les moltes fotografies que els han fet aquests dies amb algunes de les cabres del ramat. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Ella i ell, fotògrafs de professió, fins fa uns cinc anys, recorrien el món, de prova en prova, de competició en competició, de campionat en campionat, fent fotografies de motos i motoristes. En concret, en l’especialitat del motocross. Sí. En l’imaginari de qualsevol de nosaltres, una feina envejable. I sí, també; es guanyaven la vida.

Avui, sentir a parlar la Sara i el Miquel Àngel de la seva explotació de 36 cabres i del projecte que tenen per endavant, dibuixa un somriure generós i amable a aquells qui coneixen l’abans i l’ara de la parella. Han aparcat els estris de fotografia, càmeres, objectius i flashos, i el llenguatge dels colors, l’ISO, els contrastos, les ombres i les lluminositats per parlar, amb vehemència, passió i il·lusió, del quall, de les pastures, de maduració i de la seva Ossa i l’Asti -les dues gosses que els guarden el ramat i els fan companyia-. A la pregunta obligada de si s’imaginaven, ara fa uns anys, aquest canvi de vida, diametralment oposat, la resposta és “no. Absolutament, no”.

30cabres01

La Sara i el Miquel Àngel, a Cal Miquel, d’Éller, a Bellver de Cerdanya, aquesta setmana. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Presentació en societat

“30 cabres” es presenta en societat aquesta fira de Sant Llorenç a Bellver de Cerdanya, el 10 d’agost. Tenen aquest compromís. I també la fira d’Urús, el 20 d’agost. “Però ens agafa encara poc preparats. Ja veus com encara estem en obres. Ens hi hem compromès i volem ser-hi. Ni que sigui per donar-nos a conèixer, per explicar el projecte i per oferir tastos dels nostres formatges. Però tenim clar que si portem producte és per compromís. No serà el formatge treballat com voldríem, el que volem tenir en un futur immediat”, expliquen. Els dos reconeixen que haurien volgut tenir ja la producció de formatges, però les obres s’han endarrerit i també la instal·lació de la maquinària.

Abans de tirar endavant amb el projecte de la formatgeria, els dos van passar per l’Escola de Pastors del Pallars. Després del curs que van fer, van decidir-se per l’adquisició de les cabres, raça alpina. Les van anar a buscar a França on, de fet, van fer també formació per a l’elaboració de formatges. Durant un any i mig han estat fent ramat. I ara començaran amb la producció, quan abans millor o quan puguin. Al principi, ara, faran un formatge per consumir més ràpid (fresc). I un altre de tipus curat, que necessita més temps de maduració. També volen fer una petita producció de iogurts.

30cabres04web

La Sara el Miquel Àngel reben els visitants, aquesta setmana, a l’entrada del nucli d’Éller, on els donen les explicacions pertinents, abans d’entrar a la formatgeria. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Mentrestant, i des de fa setmanes, l’explotació rep visites de la gent que vol conèixer la formatgeria, encara incipient. La parella els atén i els dóna totes les explicacions, des de les característiques del ramat fins el procés de producció de formatge.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s