Surt a la venda un llibre que recull el patrimoni medieval de Cerdanya

“Patrimoni Medieval de la Cerdanya i el Capcir”, és un recull exhaustiu del patrimoni de l’època medieval de Cerdanya, del Baridà urgellenc, del Capcir i de la part de l’alt Conflent. Són 272 pàgines i unes 250 fotografies, en un llibre editat per Rafael Dalmau Editors i que aquest divendres ha arribat a les llibreries de Cerdanya i comarques veïnes. El preu del volum, que forma part de la col·lecció “Camí Ral”, és de 25 euros. El tiratge ha estat de 1.000 exemplars. El seu coordinador i autor principal ha estat Oriol Mercadal, arqueòleg i director del Museu Cerdà de Puigcerdà. Les fotografies són d’Emili Giménez, fotoperiodista cerdà.

portadallibre patrimoni

Contraportada i portada del llibre d’Oriol Mercadal, i altres autors, amb fotografies d’Emili Giménez.

Aquestes són les dades que s’ha fet públiques relacionades amb aquest treball. Però, darrera, hi ha i hi ha hagut molt més. El projecte es remunta a l’any 2005 quan a Mercadal, i a qui fora director de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Sebastià Bosom, se’ls encarrega un recull d’aquest patrimoni per fer-ne un llibret “amb la voluntat que fos també una espècie de guia turística”, explica Mercadal. Marc Editorial havia de tirar endavant amb la publicació però el 2008, amb pocs mesos de diferència, “tan el responsable de l’editorial com l’amic Sebastià van morir. El projecte va quedar aparcat”, afirma. I, després, la crisi.

No ha estat fins farà ara poc més de dos anys que Mercadal ha volgut que tota la feina que ja estava feta -només en fotografies se’n van arribar a fer més de 5.000 originals-, més la recerca de la documentació, no quedés en el cul d’un calaix. El projecte va agafar una dimensió diferent ja que Mercadal ha volgut que el llibre comptés amb unes introduccions històriques que expliquessin i detallessin aquest període medieval. I amb aquesta finalitat s’ha rodejat de col·laboradors experts en la temàtica com han estat Carles Gascón, Oliver Vergés, Jean-Louis Blanchon, Jordi Bolòs i Joan Blasi. “En aquest sentit, hi ha aportacions molt valuoses. Actualitzacions i revisions d’aspectes històrics que donàvem per sabuts i que els treballs d’aquests especialistes en els seus àmbits han posat en dubte i han certificat com a contradictoris i gens verídics”, explica Mercadal. En el llibre també s’ha posat en valor tota la feina realitzada en el seu dia per Sebastià Bosom.

Ponts, castells, esglésies, piques, baldaquins, torres, piles baptismals, portalades, campanars i absis, entre molts altres elements. El treball inclou totes les restauracions fetes en els últims mesos, com ara les pintures de Sant Domènec, o els resultats de les excavacions que s’han realitzat aquests anys. “Vam fer molta feina aquells anys amb el Sebastià, però hi ha hagut molta feina també ara, ja que ha calgut actualitzar molta documentació i també fer fotografies noves”, explica Mercadal.

El volum ha arribat aquest divendres a Cerdanya. La presentació, probablement, serà el mes de setembre. La voluntat de l’editor i dels autors del treball és que l’acte compti amb el nombre màxim de col·laboradors que ha fet possible aquesta edició.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s