Les fites frontereres passen revisió a Cerdanya

fites02

Un policia duaner francès fa una fotografia a una de les fites que hi ha en el recorregut fronterer entre Espanya i França. Foto: Ajuntament de Guils de Cerdanya.

A la Cerdanya hi ha 128 fites fronteres que marquen el límit territorial amb França. Els municipis d’Alp, Puigcerdà, Meranges, Lles de Cerdanya, Llívia i Guils de Cerdanya tenen territori a tocar amb el país veí. El passat divendres, precisament, es va fer l’última d’aquestes revisions a la comarca de la Cerdanya i que afectava els termes de Meranges i Guils de Cerdanya.

Un grup d’una quinzena de persones, entre agents de la Guàrdia Civil de la Companyia de Puigcerdà, de la policia duanera francesa i autoritats locals, van revisar i “certificar” que les fites frontereres que hi ha des de Meranges fins a Guils Fontanera estaven correctament ubicades. Van resseguir uns 16 quilòmetres de frontera franco-espanyola, la majoria limítrof amb el terme municipal de Guils de Cerdanya, entre les fites 428 i 437-1.

fites04

La fita 432, a la Roca del Colom. Foto: Ajuntament de Guils de Cerdanya.

Una revisió anual

El Tinent de la Guardia Civil, Antoni Lorenzo Llambrich, cap de la Companyia de Puigcerdà, ha explicat que els efectius de la Guàrdia Civil han realitzat enguany, a Cerdanya, un total de 10 sortides per realitzar les corresponents revisions de les fites escampades en el territori. “Això es fa cada any, entre els mesos de juliol i agost. Vam començar per municipis com ara Puigcerdà i Llívia i vam deixar per últim la que ens portava a peus del cim del Puigpedrós (2915 metres)”, diu Llambrich. “És un control rutinari i protocol·lari. Comprovem que les fites es troben en el punt que fixen les coordenades, mirem que estigui correcta i anotem si cal fer-hi res per a millorar la seva visibilitat”, ha manifestat el responsable de la Companyia de Puigcerdà. En aquest cas, per exemple, la fita 436, (Roca del Talaiador), a la Serra de la Tosa, es va poder comprovar que la seva senyalització és molt deficient.

Entre la comitiva que va fer aquest control hi havia l’alcalde de Guils de Cerdanya, Valentí Tuset. El president municipal ha explicat que “cada any hi ha algun membre del consistori que fa acte de presència a la revisió de les fites. Sempre hi tenim algun representant”. L’alcalde ha detallat que amb Porta hi ha el compromís de fer un acte de finalització de fites que “un any organitzen uns i, l’any següent, els altres”. Aquest any, a Guils de Cerdanya li tocava aquest honor.

fites03

La fita 436, gravada a la Roca del Talaiador, a tocar de Guils Fontanera. Foto: Ajuntament de Guils de Cerdanya.

A la Cerdanya, les fites numerades que recorren la frontera amb França van des de la 427 (Portella Blanca, a Lles de Cerdanya) fins a la 502 (Alp). Llívia és un cas a banda ja que les seves fites, que envolten el terme, van de l’1 a la 45. En total, hi ha 128 fites a Cerdanya. Al Pirineu de Girona, altres municipis que tenen frontera amb França són Toses, Queralbs, Setcases, Molló, Camprodon, Albanyà, Maçanet de Cabrenys, La Vajol, Agullana, La Jonquera, Espolla, Rabós, Colera i Portbou. En l’àmbit gironí, les fites van numerades de la 427 a la 602 (Portbou). Aquesta xifra, la 602, és precisament el nombre final de fites repartides a tot el Pirineu, des del Cantàbric fins al Mediterrani.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s