L’Arxiu de la Cerdanya restaura dos importants documents dels segles XVII i XVIII

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha fet restaurar dos importants documents dels segles XVII i XVIII i que, aquests primers dies d’agost, ha rebut totalment recuperats. La restauradora Clara Alibés (Conservació i Restauració de Document Gràfic) ha lliurat els dos volums a l’arxiu cerdà. Des de l’Arxiu, s’ha explicat que els documents seleccionats ho han estat pel seu interès especial “per la informació que contenen” i pel mal estat de conservació que es trobaven.

En el comunicat emès per la institució, i que reproduïm, l’Arxiu detalla que el primer dels volums restaurats és el “Llibre de la confraria del Gloriós Sant Ivó de Teixidors”, i forma part de la col·lecció de documents de les confraries d’oficis de Puigcerdà. Va ser escrit entre 1684 i 1751. Conté la comptabilitat i les actes de la confraria. És interessant perquè els teixidors eren un gremi de molt pes en l’economia puigcerdanesa i a través d’aquest document podem saber com s’organitzaven i com defensaven els seus interessos.

Confraria-Teixidors-04.jpg_984887086

Portada del Llibre de la confraria del Gloriós Sant Ivó de Teixidors. Foto: Arxiu Comarcal de la Cerdanya.

El segon volum restaurat recull les actes del ple del consell de Puigcerdà entre 1707 i 1715, període que coincideix amb el final de l’ocupació austriacista i la posterior ocupació borbònica de Puigcerdà durant la Guerra de Successió. Aquest registre és singular perquè porta escrit a la coberta de pergamí ‘Primum regestum fidelissime civitatis Podyceritanii’ (Primer registre de la fidelíssima Ciutat de Puigcerdà) i és que l’arxiduc Carles d’Àustria va concedir a Puigcerdà el títol de ciutat el juny de 1707, un privilegi que va durar ben poc. A l’abril del mateix any els borbònics van ocupar Puigcerdà i entre d’altres coses van anular aquest títol.

L’objectiu de la restauració ha estat eliminar els agents que degraden els documents, consolidar els elements que han arribat als nostres dies i a assegurar que la informació que queda es conservi en el futur. En aquest sentit els llibres han estat desmuntats, les pàgines netejades per immersió, consolidades una per una, se’ls ha reintegrat els fragments perduts i s’han tornat a relligar.

Registre-Consells04.jpg_126936077

Portada del volum restaurat que recull les actes del ple del consell de Puigcerdà entre 1707 i 1715. Foto: Arxiu Comarcal de la Cerdanya.

Les intervencions de restauració s’emmarquen dins les funcions de protecció i conservació del patrimoni documental que l’Arxiu assumeix amb el pressupost provinent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Les restauracions han tingut un cost total de 2900 euros.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s