“Josep Bosom, escolapi i fotògraf”, nova exposició de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya

LʼArxiu Comarcal de la Cerdanya inaugura aquest dijous, 24 dʼagost, a dos quarts de nou de la nit, lʼexposició “Josep Bosom, escolapi i fotògraf”, segons ha informat aquesta insitutció mitjançant un comunicat de premsa.

cartell_expoBOSOM

Cartell de l’exposició dedicada a Josep Bosom i que s’inaugura aquest proper dijous. Foto: Arxiu Comarcal de la Cerdanya

En la nota es detalla que a finals del 2014 lʼEscola Pia de Catalunya va cedir a lʼArxiu Comarcal de la Cerdanya el fons fotogràfic de lʼescolapi Josep Bosom i Soler (Guils de Cerdanya 1910 – Alella 1997). El fons lʼintegren 8.980 imatges de diferents formats (la majoria negatius fotogràfics 6×6) fetes entre 1947 i 1997. Des del moment de lʼingrés, lʼArxiu nʼha fet el tractament arxivístic pertinent que ha consistit en instal·lar les fotografies en material de conservació, numerar-les, digitalitzar-les i descriure-les una per una. Avui totes les imatges són consultables a través del cercador de fons i documents de la Xarxa dʼArxius Comarcals Arxius en línia: http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

Enguany, i com a tancament de la feina arxivística, lʼArxiu ha produït lʼexposició “Josep Bosom, escolapi i fotògraf” que pretén donar a conèixer el fons fotogràfic i recordar el Pare Bosom com aquell singular fotògraf cerdà que als anys 60 i 70 va crear un estil propi amb les fotografies acolorides de gran format. La mostra consta dʼuna seixantena dʼimatges de les quals 55 són reproduccions actuals dels negatius 6×6, i 6 són còpies originals dʼèpoca acolorides per lʼautor. Les imatges reflecteixen les temàtiques presents en el seu fons: lʼEscola Pia, Puigcerdà, pobles i paisatges de la Cerdanya i les tasques agrícoles. Són fotografies amb una càrrega artística indiscutible que, malgrat vinguin del negatiu en cru, reflecteixen el valor del fotògraf.

Per posar en context tot aquest material gràfic, lʼArxiu ha elaborat un catàleg amb textos sobre la vida de lʼautor, un breu estudi de la seva obra i la reproducció de totes les imatges exposades. Aquest catàleg es pot descarregar gratuïtament des del web de lʼArxiu. http://xac.gencat.cat/ca/llista_arxius_comarcals/cerdanya/

Lʼexposició “Josep Bosom, escolapi i fotògraf” es podrà veure a la Sala Sebastià Bosom de lʼArxiu Comarcal de la Cerdanya fins el dia 12 de gener de 2018 en lʼhorari dʼobertura habitual de lʼArxiu.

Lʼacte dʼinauguració, que tindrà lloc el proper 24 dʼagost de 2017 a les 20.30 h del vespre, comptarà amb la presència del pare provincial de lʼEscola Pia de Catalunya, Eduard Pini; del president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner i de lʼalcalde de la vila, Albert Piñeira.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s