Denuncia l’espoli del Museu Cerdà de Puigcerdà, a plena llum del dia

Un ciutadà ha denunciat públicament, aquest matí, que dues persones estaven robant els panots i les pedres del mur de contenció del pati del Museu Cerdà. Aquesta estructura es va esfondrar fa dos mesos com a conseqüència d’un episodi de pluja intensa a la Cerdanya. La pluja d’aquells dies també va afectar altres instal·lacions i serveis a la localitat i altres indrets de la comarca. El fet és que els panots, les pedres i altres elements han quedat escampats, amb la terra esllavissada, a l’espai contigu del pati, àrea que queda just per sota del Museu -en un nivell inferior-.

mur contencio museu cerda

Així va quedar el mur, després de les fortes pluges. Foto: Emili Gimènez

La zona on es troben escampades les lloses del pati i les pedres del mur esfondrat -la majoria són còdols- es troben en uns terrenys municipals que han de formar part del pàrquing municipal. En concret, són a la part superior de l’aparcament i tenen accés des del propi pàrquing (planta superior) o des del carrer Museu Cerdà. L’accés, que està tancat amb senyalització de prohibició de pas, pot fer-se a peu o en vehicle. Les tanques que impedeixen el pas (dues han estat forçades), estan lligades amb brides de plàstic.

mur museu cerdà 01

Els còdols del mur i els panots del pati s’amunteguen desordenament al terreny inferior del Museu. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

Denúncia ciutadana

Ramir Castan, veí de Viladecavalls i estiuejant habitual a la Cerdanya, ha alertat aquest matí, als responsables del Museu Cerdà, que dues persones -una d’uns 60 anys i l’altra, un jove d’uns 25 anys-, després de retirar les tanques de prohibició de pas que hi ha en els accessos, carregaven pedres i panots del mur esllavissat dins d’un cotxe de color vermell, un turisme. “Ho han a plena llum del dia. Sense cap vergonya”, ha manifestat Castan a DCerdanya. “Per evitar que entrin a la zona afectada han posat unes tanques de plàstic o metàl·liques que no suposen cap mesura de protecció. És una llàstima que això estigui passant. Desitjaria que aquesta denúncia servís perquè es prenguin mesures urgents”, ha denunciat Castan.

mur museu cerdà 03

L’accés està obert i s’hi arriba a peu o en cotxe, des del carrer del Museu Cerdà. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

Castan, que com hem dit ja ho he fet saber als responsables del Museu, ha explicat que “des del Museu els he vist molt preocupats per aquesta situació”, ha indicat i ha reconegut que “no m’havia plantejat denunciar-ho als Mossos, però potser ho acabaré fent”. “Per què? Doncs perquè estem parlant d’un patrimoni que és de tots. Hauríem de ser més conscients, tots. Ens hauria d’indignar aquests fets i ens hauria de posar de molt mala llet. Ens hi hem d’enfrontar. Això que han fet aquesta gent, agafant les peces que han volgut, és de gentussa, de desaprensius”, ha conclòs.

mur museu cerdà 02

Un dels còdols del mur, en primer terme. Darrera, l’estat com ha quedat el mur de contenció d’ençà les pluges del mes de juny. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

Des del Museu, impotents

El director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal, s’ha mostrat molt afectat per aquesta situació. “És una pena que després de dos mesos, el mur continua en la mateixa situació”. Mercadal ha explicat que “com a responsable de la institució, crec haver fet els passos que tocaven. Ho he fet saber a l’Ajuntament de Puigcerdà”, ha dit. “Quin valor tenen les pedres? Tenen un valor patrimonial. És el mur del pati del Museu, de tots els puigcerdanencs. I se n’estan emportant les pedres. I no vull entrar amb més detalls, perquè no només patim pels còdols. L’ajuntament ja ho sap i m’han confirmat que demà dimecres busquen solucions”, ha manifestat Mercadal.

mur museu cerdà 05

L’accés central al pati inferior del Museu Cerdà, des de l’aparcament, estava obert ahir al migdia. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Refer el projecte

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que “nosaltres ja havíem adjudicat l’obra de consolidació del mur. El contracte estava fet i les obres s’haurien hagut d’iniciar pocs dies després que caigués el mur. Va coincidir en el temps. Ara, és clar, cal refer el projecte. Els serveis tècnics de l’Ajuntament hi estan treballant”. “El preu d’aixecar un mur no és el mateix que fer-ne una consolidació. Hi estem treballant”, ha dit Piñeira.

“Si ens agafen un còdol o no, no sé, no ho trobo tant rellevant, entre cometes. Què pot fer l’ajuntament perquè no ens l’agafin? Posar-hi un vigilant les 24 hores? Fer una tanca perimetral a tota el pàrquing, que ens costarà més la tanca perimetral que el còdol? És una parcel·la que s’hi pot accedir des de tot arreu. A part, que jo dic que no sé si han agafat un peça, dos o tres. No està tan clar. L’únic que jo sé és que un veí o un senyor els ha dit als del Museu que hi havia uns senyors traient pedres. I suposo que deu haver estat algú que ha agafat algun còdol. Bé, no ho sé. No té massa més cosa que això. Ha caigut un mur i hi ha alguns còdols allà. L’única manera d’arreglar-ho es refent el mur. És clar, sinó com ho fas? No n’han d’agafar de còdols, és clar. Però, és que encara que hi posis més tanques, entren igual”, ha manifestat.

“Jo, simplement, el que sé és el què m’han dit. I no perquè ens hagin trucat expressament, sinó perquè ens hem trobat aquesta tarda ja que hem coincidit a la reunió d’un jurat d’un premi i m’ho han fet saber llavors”, ha afegit el president municipal. En tot cas, Piñeira ha afirmat que no tenia constància que l’Ajuntament adoptés cap mesura especial a partir d’aquest dimecres per evitar la situació denunciada per aquest ciutadà.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s