Malestar entre les entitats culturals de Puigcerdà pel cas de l’espoli del Museu Cerdà

Diferents entitats culturals de Puigcerdà i Cerdanya han expressat, en les últimes hores, el seu malestar pel cas de l’espoli del Museu Cerdà. Recordem que un ciutadà va alertar ahir, als responsables del Museu Cerdà, que dues persones s’estaven emportant, a plena llum del dia, panots del pati i còdols del mur de contenció que han quedat escampats al terreny contigu del Museu, després de l’esllavissada produïda el passat mes de juny. Les mesures de protecció d’aquest patrimoni no haurien estat suficient, segons apuntava el denunciant.

pedra ysidoro saló

Pedra esculpida amb les inicials d’Ysidoro Saló, que formava part de l’arc del portal de la casa noble de la plaça del Sol. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla (fotografia captada ahir a les 12 del migdia).

El cas és que entre les pedres de riu i els panots escampats en aquesta parcel·la hi ha dues peces de valor històric; la base d’un altar de l’època romana, catalogada i publicada en un llibre dels anys 20 del segle passat de l’arxiver Jaume Martí i Sanjaume (sacerdot) i, la pedra superior d’un arc d’una casa noble a la plaça del Sol, amb les inicials esculpides Y i S, d’Ysidoro Saló (l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposa del fons documental), segons ha explicat el director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal. Aquestes peces romanen en aquest espai, durant dos mesos, des de l’esllavissada.

Reaccions

El president del Grup de Recerca de Cerdanya (GRC), Enric Quílez, ha estat molt clar: “jo ho trobo molt greu. És increïble i surrealista que faci dos mesos que són allà i ningú no s’hagi preocupat de retirar-les. I vull dir, em consta, que el director del Museu ho ha comunicat a l’Ajuntament de Puigcerdà”. Per a Quílez “que les peces estiguin en perill d’espoli és preocupant”. El president del GRC lamenta que les proteccions de seguretat que s’han posat “no han servit de res. Hi passa la gent i penso que fins i tot les persones corren risc de circular per allí”. Però, més enllà de l’esllavissada, Quílez també s’ha mostrat dolgut pel fet que material de valor arqueològic es trobi “al pati del Museu, a l’intempèrie, desprotegides, sense càmeres de seguretat. Jo mateix, en ocasions, m’he trobat la porta del pati oberta”, ha indicat.

altar romà

L’altar de l’epoca romana que es troba entre els còdols i els panots de l’esllavissada del mur de contenció del Museu Cerdà. Fa dos mesos que hi és. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla (fotografia captada ahir a les 12 del migdia).

El president de l’Institut d’Estudis Ceretans (IEC), Tomàs Torrent, tampoc no s’ha mossegat la llengua. “Si hi han peces de valor històric que es troben desprotegides no està bé. A mi, vaja, no em sembla bé”. Per a Torrent “caldria protegir millor la zona i evitar que sigui tant accessible”. El responsable de l’IEC diu que la preocupació va molt més enllà del fet que hi hagi algú que s’emporti uns còdols. “Hi ha peces de valor històric. Aquest és un patrimoni que cal conservar i s’hauria de ser més curós”, ha conclòs.

També el president dels Amics de Cerdanya, Joan Muntaner, ha expressat el seu malestar pel fet que patrimoni d’aquest valor pugui estar sense la protecció que li correspon i ha mostrat la seva conformitat i suport a les accions que adopti el responsable del Museu Cerdà.

Finalment, l’historiador local, Gerard Cunill, ha manifestat que “cap institució responsable tindria el patrimoni històric així”. Cunill afirma que li sembla increïble que dos mesos després de l’esllavissada no s’hagi sanejat la zona i no s’hagin retirat les peces de valor. “Jo ja penso que deu ser difícil. Però fa dos mesos. I encara estan allí. Són peces d’un cert valor històric i catalogades. És el reflex del projecte de Museu que tenen”, ha manifestat.

mur museu cerdà 02

Un dels còdols del mur, en primer terme. Darrera, l’estat com va quedar el mur de contenció. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

Una denúncia pública

Aquest mitjà publicava ahir que Ramir Castan, veí de Viladecavalls i estiuejant habitual a la Cerdanya, va alertar als responsables del Museu Cerdà que dues persones -una d’uns 60 anys i l’altra, un jove d’uns 25 anys-, després de retirar les tanques de prohibició de pas que hi ha en els accessos, carregaven pedres i panots del mur esllavissat dins d’un cotxe de color vermell. “Ho han a plena llum del dia. Sense cap vergonya”, havia manifestat Castan a DCerdanya. “Per evitar que entrin a la zona afectada han posat unes tanques de plàstic o metàl·liques que no suposen cap mesura de protecció. És una llàstima que això estigui passant. Desitjaria que aquesta denúncia servís perquè es prenguin mesures urgents”, havia manifestat Castan. Aquest ciutadà va acabar dient que “Ens hauria d’indignar aquests fets i ens hauria de posar de molt mala llet. Ens hi hem d’enfrontar. Això que han fet aquesta gent, agafant les peces que han volgut, és de gentussa, de desaprensius”, va concloure.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s