Ple de gom a gom en l’exposició de fotografies de Josep Bosom, a l’Arxiu Comarcal

La inauguració de l’exposició “Josep Bosom, escolapi i fotògraf” a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, que s’ha celebrat aquest dijous a dos quarts de nou de la nit, ha reunit desenes de persones a la sala de Sebastià Bosom. Una exposició formada per una seixantena d’imatges, la majoria reproduccions dels negatius. També hi ha fotografies originals de l’artista i que són fàcils de reconèixer; són les de gran format i acolorides per l’autor.

bosom01

Oncle i nebots Bosom observen i comenten l’exposició de seu familiar, Josep Bosom i Soler. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Les fotografies exposades daten dels anys 60 i 70 i tenen l’escola Pia, per un costat, i els pobles i els paisatges de Cerdanya, per un altre banda, com a grans eixos temàtics i que, en definitiva, ho van ser de la seva obra. La mostra romandrà exposada fins el 12 de gener de 2018.

Cessió del fons

L’exposició ha estat possible per la cessió que l’Escola Pia va fer del fons fotogràfic de lʼescolapi Josep Bosom i Soler (Guils de Cerdanya 1910 – Alella 1997). La iniciativa es va produir a finals de l’any 2014. El fons lʼintegren 8.980 imatges de diferents formats, captades entre 1947 i 1997. Des del moment de lʼingrés, lʼArxiu ha fet el tractament arxivístic pertinent que ha consistit en instal·lar les fotografies en material de conservació, numerar-les, digitalitzar-les i descriure-les una per una. Avui totes les imatges són consultables i visibles a través del cercador de fons i documents de la Xarxa dʼArxius Comarcals Arxius en línia. http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

bosom02

Sala plena, de gom a gom, en la inauguració de l’exposició, aquest dijous, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

“Un encert aquesta cessió del fons aquí, a l’Arxiu, a la Cerdanya, ja que és aquí on pren el seu màxim valor”, ha manifestat la directora de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, Erola Simon, durant l’acte d’inauguració que ha estat presidit per l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira; l’alcalde d’Alp i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner; el pare provincial de lʼEscola Pia de Catalunya, Eduard Pini i, finalment, l’arxiver de l’Escola Pia, Joan Florensa. L’acte ha reunit els membres de la família Bosom i també altres represents d’institucions cerdanes, així com autoritats del municipi de Guils de Cerdanya, localitat on va néixer l’artista.

Els parlaments han vingut carregats d’agraïments a l’escola Pia, per la cessió feta del fons del fotògraf a l’Arxiu Comarcal, i també ha servit com a acte de reconeixement i de gratitud a la família Bosom.

bosom03

Fotografia de família a la finalització de l’acte, amb els Bosom, autoritats, responsables de l’Arxiu i de l’Escola Pia de Catalunya. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

El pare provincial de lʼEscola Pia de Catalunya, Eduard Pini, ha destacat que les imatges “són la mostra de la vostra història” i ha reconegut que Puigcerdà i la Cerdanya “és el millor lloc” on pot estar el fons de l’artista: “a la vall on van ser presses”, ha dit. L’arxiver Joan Florensa, per la seva banda, ha destacat l’obra de Bosom i ha afirmat que “són obres d’art”. Florensa ha demanat que es faci el possible per donar a conèixer el treball de Bosom. També han pres la paraula Moliner i Piñleira. Mentre el primer ha destacat la “generositat cap a la comarca” de l’Escola Pia amb la cessió del fons, el segon ha volgut emfatitzar que l’obra de Bosom “ens permet comprendre millor una època, un temps i un territori”. Finalment, Piñeira ha volgut destacar la importància de la “conservació del patrimoni” per acabar afirmant que “ningú no ho farà per nosaltres”.

cartell_expoBOSOM

Cartell de l’exposició dedicada a Josep Bosom. Foto: Arxiu Comarcal de la Cerdanya

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s