Puigcerdà va acollir la presentació del llibre “Patrimoni Medieval de la Cerdanya i el Capcir”

El Museu Cerdà de Puigcerdà va acollir, aquest cap de setmana, la presentació del llibre “Patrimoni Medieval de la Cerdanya i el Capcir”, en un acte presidit per la majoria dels coautors que han intervingut en la publicació, i l’editor del treball, Rafael Català. Així, a banda d’Oriol Mercadal (coordinador del llibre), i Emili Giménez (fotògraf), hi van participar Jean-Louis Blanchon, Joan Blasi i Oliver Vergés. Els altres coautors del treball, Carles Gascón i Jordi Bolòs, no van poder assistir a la presentació. L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va conduir l’acte.

llibre patrimnoi medieval 04

Coberta del llibre, visible a una de les prestatgeries de la llibreria Viladesau, a Puigcerdà. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

“Patrimoni Medieval de la Cerdanya i el Capcir”, és un recull exhaustiu del patrimoni de l’època medieval de Cerdanya, del Baridà urgellenc, del Capcir i de la part de l’Alt Conflent. En total, l’obra recull el patrimoni dels 39 municipis de la Cerdanya, 3 pobles de l’Alt Urgell (Baridà), 5 localitats de l’Alt Conflent i els municipis del Capcir, 53 localitats en total. Són 272 pàgines i unes 250 fotografies, en un llibre editat per Rafael Dalmau Editors. El volum forma part de la col·lecció “Camí Ral” i el tiratge ha estat de 1.200 exemplars. Ponts, castells, esglésies, piques, baldaquins, torres, piles baptismals, portalades, campanars i absis, entre molts altres elements, queden recollits en aquest treball. Un projecte que va arrencar el 2005, en una iniciativa promoguda pel mateix Mercadal amb Sebastià Bosom (que fora arxiver de la Cerdanya i que va morir l’any 2008). En aquest sentit, el llibre inclou el nom de Bosom en el llistat de coautors de l’edició.

llibre patrimoni medieval 03

Presentació del llibre, aquest dissabte, al Museu Cerdà. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

En l’acte de presentació, l’editor Rafael Català va manifestar que el llibre és “una eina útil” per conèixer el patrimoni dels municipis que recull l’edició. “És un llibre que sense voler ser una guia, s’hi pot convertir fàcilment”, va dir. Giménez va destacar la quantitat de material fotogràfic que s’ha fet aquests 12 anys, d’ençà que va arrenca el projecte, amb més de 5.000 imatges preses i que es troben totes guardades en format RAW. “Per mi, poder participar en aquest llibre ha estat un plaer enorme”, digué. Mercadal va explicar que la publicació estava pensada per a tots els públics “que actualitza coneixements i actualitza dades, en part gràcies als resultats obtinguts de les excavacions i de les restauracions últimes fetes a la Cerdanya, com ara tota l’actuació a l’església de Sant Domènec”, va afirmar. De fet, la imatge de la coberta de la publicació és una vista parcial del fresc gòtic de Sant Pere Màrtir, de Sant Domènec de Puigcerdà.

llibre patrimoni medieval01

Una lectora consulta el llibre, aquest matí de dilluns, a la llibreria Viladesau de Puigcerdà. Foto:DCerdanya/Jordi Pardinilla

Piñeira va tancar l’acte. El president municipal va voler subratllar la gran quantitat de llibres que en els últims anys s’estan publicant amb la Cerdanya i Puigcerdà com a temàtiques habituals. En aquest sentit, també va destacar com les publicacions d’àmbit local i territorial interessen més que mai. En el cas del llibre presentat, Piñeira va posar en valor l’equilibri aconseguit en una obra “feta amb rigor científic” i alhora, plenament “divulgativa”, redactada en to amè “que tothom entendrà”.

El volum va arribar fa uns dies a la Cerdanya i es troba a llibreries i punts de venda habituals.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s