L’Ajuntament de Puigcerdà retira les peces de valor històric del mur esllavissat del Museu Cerdà

Membres de la brigada municipal de l’Ajuntament de Puigcerdà han retirat, aquest dimarts, a primera hora de la tarda, les dues peces de valor històric que des de feia més de dos mesos estaven entre les restes del mur de contenció del Museu Cerdà de Puigcerdà que es va esllavissar el passat mes de juny. Les dues peces, la base d’un altar de l’època romana i la pedra superior d’un arc d’una casa noble a la plaça del Sol, romanien entre els còdols i els panots escampats al terreny inferior i adjacent al pati del Museu, sense cap mena de vigilància i accessibles a qualsevol persona que hi volgués acostar-s’hi. Només cal recordar que dimarts de la setmana passada, un ciutadà va alertar als responsables del Museu Cerdà que dues persones amb un vehicle vermell es trobaven a la zona carregant còdols i panots. L’alerta d’aquest espoli, a plena llum del dia, no ha servit, però, per adoptar mesures de seguretat al voltant dels materials esllavissats -més enllà de les existents- i no ha estat fins una setmana després que s’han retirat les dues peces de valor històric.

restes02

Membres de la brigada municipal col·loquen un de les peces davant un palet. Foto: Cedida

Al llarg de la setmana passada, diferents entitats culturals de Puigcerdà i Cerdanya havien expressat el seu malestar per aquest cas. Totes les entitats consultades (GRC, Amics de Cerdanya i l’Institut d’Estudis Ceretans), van manifestar la seva preocupació per la manca de protecció d’aquest patrimoni. Val a dir que des del Museu Cerdà, des del primer moment, s’havia alertat de la importància de les restes que hi havia entre els còdols del mur de contenció.

retses01

La brigada municipal ha retirat les peces de valor històric a primera hora d’aquesta tarda. Foto: Cedides

Les dues peces que els efectius de la brigada municipal han retirat de les restes del mur són la base d’un altar de l’època romana, catalogada i publicada en un llibre dels anys 20 del segle passat de l’arxiver Jaume Martí i Sanjaume (sacerdot) i, la pedra superior d’un arc d’una casa noble a la plaça del Sol, amb les inicials esculpides Y i S, d’Ysidoro Saló (l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya disposa del fons documental), segons va explicar la setmana passada el director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal.

El mur es refarà a la tardor

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha explicat que la retirada de les peces estava programada per aquesta setmana. “L’anterior setmana, amb la Festa de l’Estany, els efectius de la brigada municipal estaven molt carregats de feina”. El president municipal ha volgut destacar que a la tardor “es refarà el mur, una obra que ja estava adjudicada però que amb l’esllavissada s’ha hagut de modificar el projecte”. Piñeira ha avançat que amb les obres del mur de contenció també s’executarà l’última fase de l’aparcament.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s