Reclamen a la CE que l’Hospital de Cerdanya pugui connectar-se a la xarxa elèctrica francesa

tremosa hospital 02

Una torre elèctrica francesa, en el municipi d’Enveig (alta Cerdanya), amb l’Hospital de Cerdanya al fons, ja en el terme de Puigcerdà (baixa Cerdanya). Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

L’eurodiputat català del PDECat, Ramon Tremosa, ha presentat, aquesta setmana, una pregunta a la Comissió Europea (CE) en relació al funcionament del mercat únic energètic i, més concretament, pel que fa el cas de l’Hospital de Cerdanya. Al centre sanitari no li permeten la connexió a la xarxa elèctrica de França amb el conseqüent estalvi econòmic que suposaria aquesta mesura. Segons alerta Tremosa, aquesta circumstància va en contra de la directiva europea 2009/72/CE que en el seu punt 1 recull que “el mercat interior de l’electricitat, que s’ha anat implantat gradualment a tota la Comunitat des de 1999, té com a finalitat donar la possibilitat real d’elecció a tots els consumidors de la Unió Europea, siguin ciutadans o empreses, de crear noves oportunitats comercials i de fomentar el comerç transfronterer, amb la finalitat d’aconseguir millores de l’eficiència, preus competitius, un augment de la qualitat del servei i millor competitivitat, i de contribuir a la seguretat del subministrament i la sostenibilitat”.

(Enllaç de la directiva europea: https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=DOUE-L-2009-81467)

Entre 3 i 5 vegades més car
Tremosa exposa, en el seu escrit a la CE, que “el municipi de Puigcerdà va aprovar un planejament urbanístic -sector de Rigolisa- on s’ha procedit a la construcció de l’hospital transfronterer (Hospital de Cerdanya) que dóna servei a la comarca de la Cerdanya -espanyola i francesa-“. Diu l’eurodiputat que “l’ajuntament de Puigcerdà ha fet múltiples sol·licituds de contractació de potència de 13.000 KW a l’empresa Fecsa Endesa (espanyola) i que, de l’última oferta presentada, l’any 2014, resulta un pressupost de 5.530.165 euros més IVA”.

tremosa hospital 01

L’Hospital de Cerdanya, aquest matí. Darrera, el nucli d’Enveig, ja a l’alta Cerdanya. La connexió, en aquella direcció, és interdit. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

Tremosa exposa que “a la vista dels pressupostos d’Endesa, es va demanar una oferta a la companyia francesa ERDF”, amb propostes molt més econòmiques. Així, la companyia francesa demanava 1.500.000 euros més IVA per 6000KW, i 2.300.000 euros més IVA, en cas de voler augmentar la potència a 15.000KW.

“Donat que la companyia francesa ERDF està disposada a portar la xarxa aproximadament a dos quilòmetres en territori francès, just al límit del sector urbanístic de Rigolisa, deixant preparada la instal·lació per connectar l’electrificació en aquest sector urbanístic espanyol”, l’eurodiputat demana a la CE si “seria correcte, d’acord amb la legislació europea i la directiva 2009/72/CE, poder contractar directament a la companyia francesa la connexió, sense perjudici de qui resulti el gestor final per l’interior del sector urbanístic de Rigolisa?”.

Trobada a Puigcerdà

La pregunta del diputat, que ha de ser resposta per escrit en el termini d’uns 2 a 3 mesos, permetrà, a posteriori, fer les accions que es cregui oportunes, ja sigui impulsades pels polítics locals o pels gestors del centre sanitari. Tremosa recorda que fa uns anys va visitar l’hospital i que ara, més recentment, a finals de juliol, hi va tornar a ser. “Vam estar reunits, amb les autoritats locals i comarcals i els responsables de l’hospital. Parlant, va sortir el tema del cost energètic i que a Espanya representa entre 3 i 5 vegades més car. L’hospital està a 50 metres de França i el mercat està liberalitzat, però de facto Espanya boicoteja la lliure circulació d’energia”, ha explicat Tremosa a DCerdanya, que ha recordat que “l’hospital és transfronterer i és sobirania de França, també”.

20479875_1638025812908203_2711814415143211967_n

Tremosa (centre), acompanyat d’autoritats locals i comarcals, responsables del centre sanitari, en la visita de l’eurodiputat aquest passat mes de juliol. Foto: cedida

A conseqüència d’aquesta reunió “ens vam proposar de fer aquesta pregunta a la Comissió Europea, ja que en teoria el mercat s’ha liberalitzat”. Tremosa recorda que els països nòrdics compleixen molt millor la llei europea i, en aquest sentit, destaca que Espanya lidera el rànquing dels incompliments. “I aquesta directiva n’és una. I algun dia, això haurà de canviar”, ha manifestat.

Tall de veu de l’eurodiputat Tremosa, en l’entrevista concedida avui divendres a DCerdanya. Arxiu: DCerdanya 

 

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s