Les 20.000 raons per visitar una exposició única al Museu Cerdà

exposició montlleo 04

Puntes d’escotadura solutrianes i raclettes badegulianes, les peces que fan recular la datació del jaciment fins els 20.000 anys d’antiguitat. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla

El Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona (UB), conjuntament amb el Museu Cerdà de Puigcerdà, van inaugurar, ahir divendres, dia 8 de setembre, l’exposició “Montlleó: el Paleolític superior a la Cerdanya”. Es tracta d’una mostra resum dels 20 anys de treballs i de recerca arqueològica al jaciment de Montlleó, a Prats i Sansor, que ha dirigit l’UB i que ha comptat amb la col·laboració del Museu Cerdà.

La importància del jaciment de Montlleó es troba en el fet que posa en evidència l’ocupació de la Cerdanya “en una antiguitat molt superior a la que pensàvem i constatem que no fou una ocupació de manera puntual sinó al llarg d’una recurrència en el temps important que demostra que són unes comunitats de caçadors i recol·lectors molt coneixedora del territori”, explicava aquest divendres el director del projecte i comissari de l’exposició, el doctor en Prehistòria, Xavier Mangado.

Tall de veu del director del projecte de Montlleó, Xavier Mangado


Parlem de 20.000 anys d’antiguitat

Les últimes descobertes en el jaciment de Montlleó, aquests últims tres anys, han posat al descobert objectes, com ara puntes d’escotadura solutrianes i raclettes badegulianes, que corresponen a una època més antiga de la fins ara estudiada en el jaciment. En aquest sentit, la recerca arqueològica a Montlleó havia documentat el jaciment en l’etapa Magdaleniana (dels 9.000 als 16.000 anys d’antiguitat). Però, les últimes restes localitzades, i datades amb el carboni-14, posen de relleu que estem davant de peces més antigues, de fa 20.000 anys (el jaciment podria tenir una antiguitat de 23.000 anys) i que, en tot cas, vindrien a correspondre a una etapa anterior dins del Paleolític superior.

exposicio montlleo 03

Les restes de fauna trobades en el jaciment de Montlleó. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

“Corresponen a una etapa més antiga que no tenim documentada en el vessant sud pirinenc. És, potser, el segon jaciment que hi ha al Pirineu i d’aquí rau la importància. Són fases molt desconegudes; del Magdalenià hi ha nombroses excavacions”, afirma Mangado. La rellevància del jaciment de Montlleó és el motiu pel qual l’equip d’arqueòlegs de la UB serà el mes vinent a Faro (Portugal), on participaran en unes jornades arqueològiques. “Nosaltres hem volgut participar-hi precisament per la importància que té Montlleó, no només a nivell català, sinó a nivell pirinenc i europeu”, afirma Mangado.

30.000 objectes recuperats

L’exposició és una mostra resum dels materials localitzats en el jaciment aquests 20 anys. Està formada per 13 plafons i 6 vitrines amb materials i objectes, com ara eines de caça, restes de caça i de fauna, ornaments i eines domèstiques, entre altres peces. Però, en total, com a resultat del treball de recerca en el jaciment, es calcula que s’han pogut recuperar més de 30.000 objectes en aquest període de temps.

exposicio montlleo 02

Vista general del moments previs a la inauguració de l’exposició en el Museu Cerdà. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

L’acte d’inauguració va començar amb unes paraules del director del Museu Cerdà, Oriol Mercadal, que va posar èmfasi, precisament, en la importància del jaciment de Montlleó tot recordant que “jaciments d’aquest tipus no abunden massa”. A l’acte hi va assistir l’arqueòleg, codirector del projecte de Montlleó i responsable del SERP, Josep Maria Fullola. El catedràtic va avançar que l’exposició inaugurada al Museu podria ser portada també, més endavant, a la Universitat de Barcelona, al Museu d’Arqueologia de Catalunya i a LLeida, molt probablement a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, .

exposicio montlleo 01

D’esquerra a dreta, Mercadal (d’esquena), Mangado, Fullola i Jordi Rosell, alcalde de Prats i Sansor. Foto: DCerdanya/Jordi Pardinilla.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s