El Grup de Recerca de Cerdanya fa el lliurament dels premis Sebastià Bosom i Josep Egozcue

El Grup de Recerca de Cerdanya (GRC) va fer, aquest dissabte 9 de setembre, el lliurament dels premis Sebastià Bosom-Vila de Puigcerdà i Josep Egozcue, en un acte convocat en un conegut establiment hoteler de Prullans i que va reunir una trentena de persones. L’acte va comptar amb el president del GRC, Enric Quílez, i l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. Núria Vela, alumne de l’IES Joan Brudieu de la Seu, i Josep Ballarà, de Berga, van rebre els corresponents guardons.

Premis Sebastià Bosom i Josep Egozcue - Vila de Puigcerdà. Grup de Recerca de Cerdanya.

Josep Ballarà (centre), rep el Premi Josep Egozcue, en l’acte celebrat aquest dissabte a Prullans. Piñeira i Quílez (dreta-esquerra), l’acompanyen a la foto. Foto: GRC/Gael Piguillem.

El premi Bosom, que enguany ha arribat a la seva cinquena edició, reconeix els millors treballs de recerca dels estudiants de segon de batxillerat mentre que el guardó Egozcue, instaurat l’any passat, pretén distingir la tasca desenvolupada en el camp de la recerca i la investigació al llarg d’una vida. Ambdós premis valoren la labor realitzada en qualsevol temàtica que se centri o s’hagi centrat en la Cerdanya, independentment de l’origen de l’autor o dels autors dels treballs.

El micòleg Josep Ballarà
El Premi Josep Egozcue va recaure aquest any en el berguedà Josep Ballarà. A la deliberació del jurat es va tenir en compte “la seva trajectòria d’investigació científica en el camp de la micologia, on ha descobert noves espècies de fongs a la nostra comarca”. Segons destaca l’acta de la reunió del jurat del premi, Ballarà s’ha fet mereixedor de la distinció per “la seva implicació en la divulgació científica, amb la publicació de dos llibres així com la col·laboració durant més de vint anys en les Trobades Micològiques de Cerdanya. Es valora també que tota aquesta tasca ha sigut realitzada durant les seves hores lliures, ja que la seva feina no és de docent ni d’investigador”.

El premi Egozcue es va instaurar l’any passat, tot coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. Egozcue va néixer a Puigcerdà l’any 1940 i va morir el 2006. Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, està considerat un dels pioners en la investigació de tècniques de reproducció assistida a l’Estat espanyol que va permetre la fecundació in vitro. La seva trajectòria professional el va portar als Estats Units, València i Catalunya. El 2000 va ser nomenat Cerdà de l’Any.

Premis Sebastià Bosom i Josep Egozcue - Vila de Puigcerdà. Grup de Recerca de Cerdanya.

Núria Vela, alumne de l’IES Joan Brudieu de la Seu (centre), rep el Premi Sebastià Bosom.

Núria Vela, Premi Sebastià Bosom
Núria Vela, de Ger, amb el seu treball de recerca “La Cerdanya a través de l’aigua”, va obtenir per unanimitat dels membres del jurat la concessió del guardó. A la deliberació es va tenir tenir en compte que “l’esperit del premi és el de fomentar la recerca, i és aquest aspecte el que s’ha valorat especialment”.

Sebastià Bosom fou el director de l’Arxiu Històric Comarcal de la Cerdanya -actualment, Arxiu Comarcal de la Cerdanya-, des de la seva creació, el 1989, fins a la seva mort l’any 2008. Bosom ha estat un prolífic autor d’obres i treballs relacionats amb la comarca, amb una bibliografia que supera el centenar de referències; premi honorífic Cerdà de l’Any, en el 1996.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s